High end -kerrostalojen hajautettu ilmanvaihto

Turun Telakkarannan korkeatasoisissa kerrostalokohteissa panostetaan yksilölliseen asumismukavuuteen. Hajautettu ilmanvaihto on säädettävissä huoneistokohtaisesti. 

TelakkarantaTelakkaranta sijaitsee Turun paraatipaikalla aivan Aurajoen suulla. Historiallinen laivanrakennusympäristö on muuntunut moderniksi asuinalueeksi ainutlaatuisella tavalla. Asunto Oy Turun Paapuuri ja Asunto Oy Turun Tyyrpuuri edustavat high end -asumista parhaimmillaan.

- Turun Linnaa vastapäätä sijaitsevalla kulttuurihistoriallisesti merkittävällä arvotontilla kohoavat kerrostalot ovat laatutietoisten asukkaiden arvostamia kohteita. Asuntojen varustetasolle ja talotekniikan toimivuudelle on asetettu korkeat laatuvaatimukset, kertoo SRV Rakennus Oy:n rakennuttajapäällikkö Pirjo Kujala.

Asunto Oy Turun Tyyrpuurissa on 22 asuntoa ja Asunto Oy Turun Paapuurissa 30 asuntoa. Kaikissa asunnoissa on lasitettu parveke, koko asunnon kattava lattialämmitys sekä asumismukavuutta lisäävä huoneistokohtainen viilennys.

- Kerrostalot ovat suuria yksilöitä, joissa laitevalintojen ominaisuudet kertautuvat. Asetimmekin kohteen huoneistokohtaisesti säädettävälle ilmanvaihtolaitteistolle odotuksia. Asumismukavuuden lisäksi energiatehokkuus on erittäin tärkeä ilmanvaihtokoneen valintakriteeri eli vuosihyötysuhteen on oltava hyvä. Uusien koneiden myötä hyötysuhteet ovat parantuneet merkittävästi takavuosista, sanoo Kujala.

Tiivistä IV-yhteistyötä

Mittavan uudisrakennusprojektin suunnitteluvaiheessa rakennuttajan IV-urakoitsija ja Iloxairin ammattilainen olivat tiiviissä yhteistyössä. Rakennuskohteen suunnittelija määrää huoneistojen tulo- ja poistoilmamäärän, jotka IV-urakoitsija tarkistaa ja säätää. Koneiden hankinta on myös IV-urakoitsijan kaupassa. Ilmamäärät ja mittaustulokset on esitettävä mittauspöytäkirjassa.

- As Oy Tyyrpuurissa ja As Oy Paapuurissa on käytössä hajautettu ilmanvaihto. Kohteen kaikkiin asuntoihin asennettiin Ilox 89 -ilmanvaihtokoneet, joissa on erinomainen säädettävyys. Huoneistokohtainen säätö on integroitu liesikupuihin, myös säädinkuvut tulivat Iloxairilta, kertoo IV-urakoitsijana toiminut Peiler Ky:n Seppo Tanhuanpää.

Talojen käyttöönottoa edelsi huolellinen ja mitoitusten mukainen laitteistojen säätövaihe. Jatkossa laitteistojen huollosta huolehtii kiinteistöhuolto, myös suodattimien vaihto kuuluu täyden palvelun pakettiin, eli arvokohteen asukkaiden ei tarvitse huolehtia talotekniikasta lainkaan.

Yksilöllistä asumismukavuutta

Ilmanvaihto on silloin hyvä, kun se olemassaoloa ei edes huomaa. Uudisrakennuskohteen ilmanvaihtoa voidaan myös hienosäätää tarvittaessa, kun asumiskokemuksia alkaa kertyä. Asukkaat oppivat nopeasti mukauttamaan ilmanvaihtoa esimerkiksi vuoden- ja vuorokaudenaikojen mukaan tai vaikkapa perheen lomaillessa muualla.

Veto ja kuumuus aistitaan yksilöllisesti – kun toisella on kuuma, toinen palelee. Koko talon kattavat ilmanvaihtolaitteet voivat muuttaa kaikkien asuntojen ilmanvaihdon vuodenaikojen vaihdellessa siten, että joidenkin asukkaiden asumismukavuus kärsii. Myös asunnosta toiseen kantautuvat äänet ja hajut voivat olla ongelmana.

As Oy Tyyrpuurin ja As Oy Paapuurin asuntojen Ilox 89 -ilmanvaihtolaitteet takaavat asuntokohtaisen asumismukavuuden. Asukkaat voivat itse vaikuttaa ilmanvaihdon tehoon ja ajoitukseen. Äänet ja hajut eivät myöskään kulkeudu, koska yhteistä ilmanvaihtohormia ei ole.

Laadukas huoneistokohtainen ilmanvaihtojärjestelmä on käyttäjilleen yksinkertainen ja käyttömukava, taloyhtiön mittakaavassa se sisältää liitännät muuhun talotekniikkaan ja tarvittavan automatiikan.

Ilox 89 -ilmanvaihtokone

Ilox 89 on nykyaikainen vastavirtakennolla varustettu lämmöntalteenottolaite. Koneessa on korkean hyötysuhteen vastavirtakenno ja energiatehokkaat tasavirtapuhaltimet. Lämmöntalteenottokennon hyötysuhde on noin 80 % koko ilmavirta-alueella.

Puhaltimien sähkönkulutus on normaalilla käyttöalueella erittäin alhainen.

Ilox 89 -konetta ohjataan joko liesikuvulla tai erillisellä kytkimellä. Koneessa on sisäänrakennettu Termo Ice -huurtumissuoja-automatiikka, jolloin kennon turhat sulatukset jäävät pois.

Tasavirtapuhaltimien ansiosta ilmavirtojen säätö on helppoa ja tarkkaa. Poisto- ja tuloilmapuhaltimien tehot voidaan säätää lähes portaattomasti erikseen, jolloin ilmavirtojen säätö ja viritys voidaan tehdä optimaalisesti ilman kanaviston turhaa kuristamista.

Ilox 89 -ilmanvaihtokone on suunniteltu kerros- ja rivitalokohteisiin.

Mallit:

  • Ilox 89-160, kanavalähdöt 160 mm
  • Ilox 89-125, kanavalähdöt 125 mm

Kerrostalot ovat suuria yksilöitä, joissa laitevalintojen ominaisuudet kertautuvat. Asetimmekin kohteen huoneistokohtaisesti säädettävälle ilmanvaihtolaitteistolle odotuksia. Asumismukavuuden lisäksi energiatehokkuus on erittäin tärkeä ilmanvaihtokoneen valintakriteeri eli vuosihyötysuhteen on oltava hyvä.